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Varieties resistant to fungal diseases classified for 2018

Twenty per cent of the plant health products consumed in France are used on vines, even though they only cover 3% of the utilised agricultural area. Under the goals of the Ecophyto plan, reducing the use of pesticides on this crop is essential. INRA, IFV and vine growers have developed new varieties that are resistant to fungal diseases and have been classified as “wine grape varieties” for the 2018 crop year.

Attacks of mildew of the vine on Vitis vinifera susceptible variety (A) and vine variety resisting the disease (B)
Updated on 03/26/2018
Published on 01/23/2018

From monogenic to polygenic resistance

Downy mildew (Plasmopara viticola) and powdery mildew (Erysiphe necator) are the two principal cryptogamic diseases that attack the foliage of grapevines (Vitis vinifera) and require numerous applications of plant health products. To remedy this problem, research has focused since the 1970s on creating resistant vines through the successive introgression of resistance factors from American or Asiatic wild-type vines.  During the 1990s, resistance to fungal diseases in commercial varieties (“Bouquet”) was carried by a single gene for each disease. But to confirm the sustainability of this resistance to pathogens, it proved necessary to involve several genes, and the 2000s saw the introduction of the ResDur varieties. With the support of interprofessional organisations, these varieties are now being deployed as a priority by INRA.

Hybridisation programmes specific to the typical features of different regions

INRA is constantly working on new resistance traits in wild-type vines so that they can be introduced into cultivated varieties by means of Marker-Assisted Selection (MAS): the acquisition of new knowledge on resistance genes has now made it possible to create new resistant genotypes for inclusion in emblematic wine grape varieties. Six selection programmes are currently being managed by INRA and IFV and are involving vine growers under a participatory approach. These programmes correspond to the characteristics of different French regions (Alsace, Bordeaux, Champagne, Cognac, Provence and Rhône). Under real-life conditions, the experiments are focusing on the sustainability and adaptation of varieties to both the climatic conditions and terroirs of these regions and their wine production conditions and oenological practices.

ResDur: new varieties for the future

The resistant varieties developed by INRA and its partners are designed to be commercialised and deployed in all French winemaking regions between now and 2025. Some thirty ResDur varieties are under study in preparation for their registration in the official catalogue from 2018 onwards while seven "Bouquet" wine grape varieties have been submitted for registration that should be confirmed at the end of 2020, with the first temporary classifications in 2018.

Economic and environmental added values of the new ResDur varieties

The polygenic resistance of these varieties represents an efficient lever to reduce operating costs regarding the use of plant health products (96% reduction in the frequency of treatments with fungicides, herbicides and insecticides). Furthermore, thanks to these varieties, the winegrowing sector will be able to sustain its image of quality and excellence over time in a context of greater consumer awareness of the environmental issues linked to applying numerous treatments.  This work could be of considerable potential interest to all wine growers and producers in France, and even other wine-producing regions throughout the world

Contact(s)
Scientific contact(s):

Sources

  • « ResDur, le programme Inra de création de variétés de vignes de cuve résistantes », Union Girondine des Vins de Bordeaux, Novembre 2014, pp. 62-68

En savoir plus

Les variétés du programme « Résistances Durables – ResDur» de l’Inra présentent trois niveaux de pyramidage de gènes de résistance à ces 2 maladies, associant les gènes majeurs Rpv1 (mildiou) et Run1 (oïdium) à d’autres gènes de résistance.
Une première série (programme ResDur série n°1) de 4 variétés (2 blanches et 2 rouges), déposées au Catalogue officiel en octobre 2015, accèdera au classement définitif au début de la campagne 2018. Dans l’attente de leur inscription et de leur classement définitif, ces variétés sont accessibles pour l’expérimentation par les viticulteurs sous le régime du classement temporaire (avis du CS de FAM et de la section vigne du CTPS et arrêté du 19 avril 2017). Une deuxième série (programme ResDur série n°2) de 25 variétés, déposée en avril 2016, sera présentée à l’inscription et au classement définitif à partir de la campagne 2021. En attendant, ces variétés seront également disponibles à l’expérimentation pour les viticulteurs selon le régime du classement temporaire à partir de la campagne 2018.
En complément, cette offre compte également des variétés obtenues dans le cadre des travaux réalisés par Alain Bouquet. Ces variétés présentent des résistances monogéniques au mildiou (gène Rpv1) et à l’oïdium (gène Run1). 7 variétés déposées au Catalogue en 2017 accèderont de manière échelonnée au classement temporaire pour permettre à l’Inra et à ses partenaires d’évaluer le risque de contournement que génère leur déploiement. L’accès au classement définitif de ces variétés sera instruit par l’Inra sur la base d’un recul suffisant et de la démonstration que leur plantation à une large échelle n’induit pas une augmentation du risque de contournement des résistances génétiques aux deux maladies.